F@bian.nl

Hoe een verticale tuin te maken.

in de middag op 19th April, 2013

De verticale tuin het eindresultaatNaar aanleiding van diverse blogposts (hier, hier en hier) besloot ik om ook een verticale/hangende tuin te maken. Aangezien de instructies hiervoor alleen maar in het Spaans te vinden zijn, of zeer summier zijn, heb ik besloten om hieronder een uitgebreide handleiding te maken. Voor de liefhebber.
Ik heb gekozen voor een verticale tuin van Chaudfontaine flessen. Dit om een aantal praktische redenen:

 • ik had 15 flessen nodig en om nou 15 flessen cola achterover te klokken…
 • Ik wilde dezelfde flessen gebruiken, vanwege de rustige uitstraling
 • De flessen zijn stevig, ook als je ze deels uitsnijdt. Huismerk-flessen zijn gemaakt van een slapper soort plastic.

Benodigdheden:

 • Lege PET-flessen (bij mij 15 stuks)
 • Muur (duh)
 • Rolmaat (dit wordt je beste vriend)
 • 1 schroef
 • Touw (ik heb standaard touw gebruikt, gewoon bij de Action vandaan)
 • Haken en pluggen (8 stuks in mijn geval. Elke fles gevuld met aarde en plant weegt circa 2 kilo. Hou rekening met de draagkracht)
 • Stanleymes en schaar
 • Accuboormachine; boor 6mm en boor 8mm
 • Metalen rondjes/schijfjes
 • Pen, stift en papier
 • Stappenplan:
  Uittekenen:
  Alles staat of valt met het van tevoren uitdenken en uittekenen. Ook als je, net als ikzelf, niet kunt tekenen, is het een vereiste om op papier te zetten wat je wilt. In mijn geval heb ik mijn muur op schaal getekend en daarop vervolgens bepaald hoe ik de flessen wilde hebben. Mijn muur is te smal om alle flessen horizontaal op te hangen, vandaar dat ik 2 kolommen verticale flessen en 2 kolommen horizontale flessen heb uitgewerkt.
  verticale tuin uittekenen

  Flessen prepareren
  Door schade en schande wijsgeworden… Er is een volgordelijkheid in de stappen die je moet ondernemen. Als je een andere volgorde aanhoudt, heeft de fles niet meer genoeg stijfheid.
  Begin met het uittekenen op de fles waar je de gaatjes wilt boren voor de touwtjes, de afwatering en de opening van de plant.
  Ik heb Chaudfontaine flessen gebruikt, die hebben verspreid over de fles een aantal ribbels lopen. Maar een Coca Cola fles heeft weer andere afmetingen en verhoudingen. De door mij gebruikte flessen zijn 9 cm breed en 33 cm hoog. Bij de horizontale fles: boor met de 6mm boor 2 gaatjes aan de lange zijde voor de afwatering.
  Bij de verticale fles: Maak als eerste met een schroef een tweetal gaatjes in de dop.
  gaatjes schroeven voor afwatering

  Boor vervolgens de gaatjes voor de touwen/ophanging.
  Bij de verticale fles zijn 2 gaten voldoende (recht tegenover elkaar). Bij de horizontale fles moet je 4 gaten boren (aan beide eindes van de fles en dan tegenover elkaar)
  boor de gaten voor de touwen

  Nu kun je de fles gaan snijden of knippen.
  Bij de verticale fles: snij het onderste deel van de fles af. Zorg dat er in elk geval dat de gaten voor het touw een centimeter of 2 van de rand blijven.
  Bij de horizontale fles is het goed kijken waar je precies wilt snijden. De ideale breedte ligt tussen de 12-18 centimeter. Kleiner kun je er geen plantje in kwijt; groter wordt de fles instabiel. Ik heb gemerkt dat een opening in het ‘echte’ midden optisch minder mooi oogt, dan in het optische midden (dit komt doordat de fles taps toeloopt).
  Wanneer alle flessen op maat zijn gemaakt, kun je beginnen met het ophangen. Knip een stuk touw af dat ruim lang genoeg is (de lengte van je verticale tuin + 50 cm). Dan heb je voldoende over voor je knoop aan de haak. Begin met het eerste touw. Laat hem van binnen door het gat van de fles naar buiten lopen. Aan de buitenzijde bevestig je een ringetje en direct daarachter een knoop. Nu kun je de volgende fles aan het touw rijgen. Zorg dat je een gelijke afstand tussen de knopen houdt. In mijn geval was het 46 cm. Als je alle flessen aan een touw hebt bevestigd, doe je hetzelfde met het tweede touw. Zo maak je alle kolommen.
  meet de juiste afstand verticale tuin van plastic flessen

  Boor de gaten in je muur op de juiste hoogte. Bevestig de pluggen en de haken. Nu kun je elke kolom van flessen ophangen. Door de touwen te vieren/strakker te trekken hang je de flessen waterpas. Hou rekening met voldoende ruimte aan de bovenzijde en onderzijde (zodat een plant bovenin ook ruimte heeft en de onderste fles niet op de grond ligt).
  Als alles hangt ziet het er als volgt uit:
  2totaaloverzicht verticale tuin van petflessen

  Ten slotte kun je de flessen vullen. Vul ze eerst met kleikorrels, vervolgens met potaarde en ten slotte met plantjes. Hou met de aanschaf van de planten ook weer rekening met de flesdiameter van 9 cm.
  Het resultaat na deze arbeid mag er zeker zijn:

  De verticale tuin het eindresultaat

  De verticale tuin het eindresultaat

  De verticale tuin het eindresultaat

  Comments are closed.